contact

















Gevelreclames White Ash en Balmoral

Datum:juli 2004
In juli 2004 is een gevelreclame van het sigarenmerk Balmoral opnieuw aangebracht in de dichtgezette ingang van de voormalige sigarenfabriek Smit en ten Hove aan de Breedesteeg.

De reclame is afkomstig uit de voormalige winkelportiek van het pand Oudestraat 48.

Achtergrond informatie
Toen genoemde reclame in 2002 gerestaureerd zou worden, bleek onder deze reclame nog een oudere gevelreclame aanwezig te zijn, namelijk een reclame van het sigarenmerk White Ash. Uiteindelijk is er toen voor gekozen deze oudste reclame te herstellen, en in de toekomst, indien mogelijk, de Balmoral reclame elders opnieuw aan te brengen.

In het pand Oudestraat 48, was van1946-1989 sigarenmagazijn “ ’t Moortje “ gevestigd van de fam. Van de Werdt. In deze tabakszaak werden met name de kwaliteitsmerken van de Kamper sigarenfabriek Smit en Ten Hove verkocht.

Na jaren van leegstand, kwam in 2001 een vestiging van de firma Dixons in het pand. Daarbij bleek dat de oorspronkelijke Jugendstil winkelpui uit 1905 niet gehandhaafd kon worden, ondanks inspanningen daartoe van Stichting Stadsherstel Kampen. In de onderhandelingen werd wel bedongen dat de gevelreclame gehandhaafd en gerestaureerd zou worden, alsmede de zich daar onderliggende tegellambrisering uit 1905. De gevelreclame van White Ash werd uiteindelijk in 2002 hersteld door het Comité Muurreclames Kampen. Omdat tijdens de verbouwingswerkzaamheden de zich daaronder bevindende tegellambrisering ernstig was beschadigd, is na bemiddeling van Stichting Stadsherstel Kampen op kosten van Dixons begin 2004 een nieuwe lambrisering aangebracht. De oorspronkelijke tegels zijn daarvoor nagemaakt bij de Koninklijke Goedewagen te Nieuw Buinen.

De gevelreclame van Balmoral is aangebracht op wat eens één van de personeelstoegangen was tot de sigarenfabriek Smit en Ten Hove. Deze sigarenfabriek was één van de vele grote sigarenfabrieken die zich in de tweede helft van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw in de Kamper binnenstad bevonden. De firma Smit en Ten Hove vestigde zich in 1896 aan de Oudestraat.  Het huidige fabriekscomplex aan beide zijden van Breedesteeg is in het eerste kwart van 20ste eeuw in fasen ontstaan naar ontwerp van Kamper architect G.B. Broekema. De sigarenfabriek, in 1975 inmiddels overgenomen door Douwe Egberts, was tot eind jaren 70 van de 20e eeuw in dit complex gevestigd.

De voormalige sigarenfabriek, werd in 1996 met medewerking van Stichting Stadsherstel Kampen omgebouwd tot een winkelbestemming met daarboven appartementen en woningen.

De sigarenmerken White Ash en Balmoral waren slechts twee van de vele merken die door Smit en Ten Hove op de markt zijn gebracht. Beide waren echter kwaliteitsmerken.  

Het beeldmerk van White Ash, als merk mogelijk in de jaren 20 van de 20e eeuw geïntroduceerd, bestaat uit een lakei die op een dienblad een kistje met White Ash sigaren presenteert.

Met name Balmoral werd gezien als de Rolls Royce onder de sigaren. De sigaren van het merk werden in 1936 gepresenteerd als sigaren met de allure van een koninklijk kasteel.

Daarom werd als beeldmerk gekozen voor Balmoral Castle, het buitenverblijf van de Britse koninklijke familie in Schotland. Dit kasteel werd in 1852 door koningin Victoria als “particuliere residentie” gekocht van de graaf Van Fife. (de naam Balmoral betekent “heerlijke herenwoning” en is ontleend aan de bijna uitgestorven oeroude Gaelische taal).

Aangezien sigarenmagazijn ’t Moortje, de oorspronkelijke locatie van de Balmoralreclame, gelegen was tegenover de sigarenfabriek Smit en ten Hove die het merk uitbracht, heeft Stichting Stadsherstel Kampen het verzoek van de Vereniging van Eigenaren van deze voormalige sigarenfabriek om de Balmoralreclame in de Breedesteeg aan te brengen gehonoreerd. De plaatsing van de reclame werd door inspanning van de vereniging van eigenaren financieel mede mogelijk gemaakt door de Agiofabrieken, die momenteel Balmoral als merknaam exploiteren. De gevelreclame is uitgevoerd door Harry Dokter, medewerker van Schildersbedrijf Schrijer uit Zwolle. Voor Dokter is het reeds de zevende muurschildering die hij heeft hersteld.

De originele reclame is in 2002 nauwkeurig overgenomen door Bart Oost, de grote animator achter het herstel van gevelreclames in Kampen. Het is de eerste gevelreclame die door hem onder de paraplu van Stichting Stadsherstel Kampen is hersteld, nadat deze stichting sinds het begin van dit jaar de werkzaamheden van het Comité Muurreclames heeft overgenomen.

Zowel de reclame van White Ash als die van Balmoral dateren van na 1946. Mogelijk is de eerste al direct bij of kort na de opening van sigarenmagazijn ’t Moortje aan de Oudestraat aangebracht. Eerst later, wellicht begin jaren vijftig, is hierover door schilder Bart de Kleine de Balmoralreclame aangebracht, waardoor de White Ash reclame aan het zicht werd onttrokken. Voor het eerst zijn beide reclames nu zichtbaar.




{@bijschrift}

«Ga terug

© 2008 - Stichting Stadsherstel Kampen Hendriks Grafische vormgeving / webdesign