contact

















Renovatie gebouw De Reeve.

Datum:1997

Meer informatie
Tot 1987 was het gebouw De Reeve aan de Cellebroedersweg (oorspronkelijk gebouwd als klooster) in gebruik bij de Lukasstichting die zorg droeg voor moeilijk opvoedbare jongeren. In 1988 werd het gebouw verkocht aan een projectontwikkelaar. Het gebouw was op dat moment redelijk uitgewoond en vele verbouwingen hadden hun sporen nagelaten. Het gebouw bevatte een monumentale regentenkamer met prachtige lambriseringen en een indrukwekkend stucwerkplafond. Men was het er over eens dat dit gebouw niet verloren mocht gaan.

Architect Verweij ontwikkelde een plan en Bouwbedrijf Geveke zocht samen-werking met SSK die juridisch eigenaar zou worden. SSK was interessant voor de samenwerking gezien de financiële voordelen die dat bood. SSK had wel enkele kanttekeningen, men wilde dat de eigen projectleider steeds geraadpleegd zou worden en gaf aan dat besparingen nooit ten koste mochten gaan van de gewenste restauratie- en renovatieresultaten. Ook monumentenambtenaar Busser benadrukte dat de originele delen van de voormalige kloostervleugel in zicht moesten blijven.

In 1991 brak er brand uit in het gebouw en werd het pand provisorisch hersteld. Door allerhande tegenvallers zoals een faillissement, veranderende regelgeving, de aanwezigheid van huiszwam, irritatie tussen de gemeente en SSK werd het mei 1995 voor met de bouw kon worden begonnen. In de vleugel aan de Cellebroedersweg kwamen 3 herenhuizen en in de voormalige kloostervleugel aan de Groenestraat zes appartementen. Verschillende buurtbewoners kregen een tuin en ook werden enkele parkeerplaatsen aangelegd.

Voor alle woningen waren snel kopers gevonden. De oplevering in 1997 werd gevierd met de uitgave van een boek waarin verschillende actuele en historische aspecten van het complex worden belicht. Helaas werd de regentenkamer niet behouden en zijn veel van de fraaie elementen ervan door diefstal verdwenen.

Van het boekwerk dat in 1997 is verschenen, zijn nog enkele exemplaren over. Deze zijn – zolang de voorraad strekt – verkrijgbaar (kosten € 1.00) via info@stadsherstelkampen.nl 
 

«Ga terug

© 2008 - Stichting Stadsherstel Kampen Hendriks Grafische vormgeving / webdesign