contact

Nieuws

Latest News as @ Tuesday, March 5, 2024
Stadsherstel ongelukkig met plek nieuwe urinoirs - dinsdag 2 april 2013

Het gemeentebestuur heeft besloten om op een tweetal plaatsen in de binnenstad urinoirs te plaatsen. Stadsherstel heeft er op zich geen bezwaar tegen dat er nieuwe urinoirs worden geplaatst, maar wel tegen de plekken die daarvoor gekozen zijn. Ook vraagt SSK zich af waarom er alleen wordt gedacht aan personen van het mannelijk geslacht.

Eén van de gekozen plekken is bij het Oude Raadhuis, het huidige Stedelijk Museum. Het urinoir staat nota bene  bij de in- en uitgang van de Gouden Zaal. Het urinoir detoneert zeer op deze plek en nodigt bovendien uit, om wanneer het bezet is, maar tegen het monument te urineren.  Bovendien staat het op een veel gefotografeerde plek in Kampen, denk eens aan bruidsreportages en de vele foto’s die toeristen maken. De reden die de gemeente aanvoert is overlast, echter de overlast is niet op deze plek maar in de Marktgang. Reden voor SSK om die plek als alternatief te kiezen, maar zonder resultaat.

De tweede plek in de binnenstad is bij de Bovenkerk, ook hier is het urinoir volgens SSK ontsierend, nodigt de plek uit om tegen de kerk te urineren én bovendien is er geen overlast.  De gemeente plaatst het urinoir uit het oogpunt van eventuele toekomstige overlast. Uit gesprekken met omwonenden is gebleken dat dit geen doorgangsroute is en dat de overlast in de Geerstraat plaatsvindt.  SSK heeft ook hier een alternatieve plaats aangegeven, bij de glasbakken als het terrein wordt heringericht, maar helaas zonder resultaat.

Zeer tot onze teleurstelling persisteert de gemeente in haar besluit de beide urinoirs toch op de genoemde plekken te plaatsen.

Zie voor zienswijze/bezwaarschrift van SSK en de alternatieven onder downloads en het fotoalbum urinoirs voor de montagefoto’s.

« Ga terug


© 2008 - Stichting Stadsherstel Kampen Hendriks Grafische vormgeving / webdesign