contact

















Nieuws

Latest News as @ Friday, April 26, 2024
Ongerustheid over invloed Parkeerfonds - vrijdag 1 maart 2013

Het is bekend dat het in de huidige tijd moeilijk is om een project te realiseren, zeker in zogenaamde risicovolle gebieden als de binnenstad. Hoewel opdrachtgevers en uitvoerenden alles in het werk stellen om een werk van de grond te krijgen, blijft het vaak een ongewis avontuur. Met name in de binnenstad waar veel niet-bekende factoren in een project een rol spelen, wordt nogal eens geconcludeerd dat een werk niet uitvoerbaar is.

Dikwijls is het de optelsom van bijkomende kosten die een negatieve rol speelt. Juist in deze tijd dient alles erop gericht te zijn dat een project doorgaat. Het behoeft geen nader betoog dat het voor alle partijen in 2013 en in de komende jaren bijzonder positief is een  project tot een goed einde te brengen. Dit vraagt van een ieder een grote inbreng, vooral op het financiële gebied. Een van de drempels in een binnenstadproject is de parkeerbelasting.

Bij het bestuur van SSK bestaat de zorg dat met name door de verplichte storting in het parkeerfonds, de bouwkosten van projecten dermate hoog kunnen worden dat projecten geen doorgang vinden. In het verleden is dit namelijk voorgekomen. Momenteel zijn initiatieven om appartementen te maken, ook in het kader van Wonen boven Winkels en ook hier worden de kosten erg verhoogd door het parkeerfonds. SSK vreest dat hierdoor bepaalde projecten geen doorgang kunnen vinden om dat de kosten te hoog worden. E.e.a. zal wellicht kunnen leiden tot verkrotting in de binnenstad.

SSK heeft bovendien de indruk dat er momenteel in de binnenstad eigenlijk geen fysieke ruimte meer is om nieuwe parkeervoorzieningen aan te leggen. SSK zou dus graag zien dat er een evaluatie komt van het parkeerfonds door de politiek, omdat het wellicht niet meer nodig is en het risico groot is dat er juist door de hoge extra kosten die het parkeerfonds met zich meebrengt van planvorming wordt afgezien. Een regeling voor 2013 en de komende moeilijke jaren voor bouwend Nederland waarbij even afstand wordt genomen van "drukkende" financiële regelingen, is van groot belang. Een overgangsregeling is helaas gelet op de huidige tijd  niet aan de orde, met alle consequenties van dien. SSK begrijpt dat dit voor de inmiddels afgeronde projecten een moeilijk besluit is, doch zeer begrijpelijk.

SSK heeft het college inmiddels een brief gestuurd over het parkeerfonds.

« Ga terug


© 2008 - Stichting Stadsherstel Kampen Hendriks Grafische vormgeving / webdesign