contact

Nieuws

Latest News as @ Tuesday, March 5, 2024
Gouden bal op monument blijkt 'erfenisje' ambtenaar - donderdag 20 juli 2017

Een opvallend afscheidscadeautje van een vertrekkende ambtenaar bij de gemeente Kampen heeft nogal wat stof doen opwaaien onder monumentenliefhebbers.

De ambtenaar had bij wijze van 'ludiek erfenisje' een gouden bal laten plaatsen bovenop het Schokbeton-monument (cadeautje ter ere van de troonswisseling in 1948) aan de Derde Ebbingestraat/Oranjesingel. De metalen kroon met verlichting bovenop de betonnen pilaar was onlangs toe aan een opknapbeurt, maar toen deze zou worden herplaatst prijkte er ineens een gouden bal bovenop het monument.

Stichting Stadsherstel Kampen schreef een brandbrief aan de gemeente waarin werd geëist dat het gouden ornament er weer vanaf werd gehaald. ,,'t Is een eenvoudig monument uit de tijd van de wederopbouw'', aldus Annie van 't Zand van Stadsherstel. ,,Die gouden bal is een oneigenlijke toevoeging die er niet op hoort.''

In de loop van de woensdag komt de gemeente met een verklaring voor het extraatje op het monument; het was een vertrekkende ambtenaar die iets wilde aantonen. ,,Op de valreep van zijn pensioen wilde hij eens toetsen in hoeverre zorg voor culturele monumenten in de praktijk opvalt'', aldus verklaart de gemeente namens de ambtenaar. Deze was jarenlang betrokken bij het onderhoud van diverse monumenten in de stad maar wilde zijn stunt niet verder toelichten. Dat de gouden bal zo snel werd opgemerkt door Stadsherstel is volgens de gemeente een compliment waard voor die stichting. De bal werd woensdagmiddag al weer verwijderd door de gemeente.

Bron: Stentor Kampen - Wim Schlüter

« Ga terug


© 2008 - Stichting Stadsherstel Kampen Hendriks Grafische vormgeving / webdesign