contact

Nieuws

Latest News as @ Tuesday, March 5, 2024
Warme donateurswandeling Stichting Stadsherstel Kampen - zaterdag 27 mei 2017

Op zaterdagochtend 27 mei haalde menige donateur van SSK de wandelschoenen tevoorschijn. Na een ontvangst met koffie of thee en cake in Restaurant MaGreet werd onder leiding van Theo van Mierlo gestart met de jaarlijkse donateurswandeling. Via de Cellebroedersweg waar we even stil stonden bij De Weeshuizen gingen we naar 2e Ebbingstraat waar Theo enthousiast vertelde over Dr. Heppe die in de wal begraven is.

Heppe was stadsarts in Kampen. Na zijn overlijden in 1803 werd hij begraven op het Cellebroedersbolwerk. “Dr. Heppe ageerde tegen het begraven in kerken, wat in zijn tijd nog de gewoonte was. Volgens hem was dat onhygienisch en gevaarlijk. Dr. Heppe was de eerste Kampenaar die zich buiten de muren van de stad liet begraven, om een voorbeeld te stellen. Volgens de Kampenaren was dr. Heppe een beetje in de war. Veel aandacht voor zijn actie was er niet. Pas veel later is er een steentje geplaatst op ongeveer de locatie waar dr. Heppe begraven was. Dat steentje kreeg, als verlaat eerbewijs, nummer 1.” Een dat steentje is natuurlijk bekeken.

Vervolgens was er aandacht voor een verborgen gevelsteen op particulier terrein en voor de Poortkerk van de Gereformeerde Gemeente. Daarna draaiden we om en werd er verteld over de Cellebroederspoort, een poort die vroeger ingekleurde gevelstenen kende die nu alle naturel zijn, op een enkel verfspoor na. Daarna mochten we de mooie tegeltableaus in de hal van het pand van de Van Gelderstichting bekijken om vervolgens een bezoek te brengen aan Paljas (het bronzen beeld van de fluitspeler van Schaller).

In het plantsoen was er zowaar (vast ook door de Hanzedagen) een ouderwets perk met eenjarige planten. Wat hebben we dat gemist. Hopelijk is het een opmars om dat zo te houden, ook na de Hanzedagen. Ons park is een Rijksmonument en verdient deze aandacht.

Vanaf de wallen konden we de mooie Jugenstilpanden aan de 2e Ebbingestraat bekijken. De woningen aan de Ebbingestraat hebben alle mooie details. Ook was er aandacht voor de zijstraten, die ook leuke details kennen. Heel bijzonder dat deze straten vaak door 1 persoon werden gebouwd.

Uiteindelijk zijn we via de Groenestraat en de Nauwe Morrensteeg weer aangeland bij het beginpunt. Het was weer een mooie en interessante wandeling die gelukkig grotendeels via de schaduwzijdes ging, want de zon maakte het wel heel erg warm vandaag met 30 graden en hoger.

« Ga terug


© 2008 - Stichting Stadsherstel Kampen Hendriks Grafische vormgeving / webdesign