contact

Nieuws

Latest News as @ Tuesday, March 5, 2024
Weg Woordenlint - zondag 16 april 2017

Bizar om zomaar, zonder enige aankondiging vooraf, tot grote verbazing van velen, het woordenlint te verwijderen. Het gaf juist een inzicht in wat er in de loop der eeuwen allemaal is gebeurd rond de Burgel.

Bovendien was het een kunstwerk. Heeft de gemeente dit met de kunstenaar Oscar Louwens overlegd, heeft hij al zijn woorden terug gekregen of is alles zonder dat hij er van wist verdwenen op de schroothoop? Het kunstwerk wordt wel vermeld op zijn CV, wel erg vreemd dat straks niemand het meer kan vinden.

Omdat een aantal jaren geleden bleek dat er geen brochures meer waren over dit kunstproject heeft SSK een eigen folder gemaakt, die van de website van SSK is te downloaden.

Keer op keer weet de gemeente Kampen vriend en vijand te verrassen met allerhande kennelijk ondoordachte acties. Komt dit door een tekort aan Kamper Uien, of door een gebrek aan respect? Wij weten het niet, maar het is Kampen, dat beoogt een toeristenstad te zijn met respect voor het verleden, onwaardig.

-----------------------------------------------------------------------------------

Uit de pers: november 1997:
Woordenlint van kunstenaar siert Kamper kades
KAMPEN - Burgemeester H. C. Kleemans van Kampen onthulde afgelopen vrijdag het kunstwerk "een woordenlint" van Oscar Lourens. Het kunstwerk bestaat uit 36 woorden van witgespoten aluminiumletters, die over een lengte van 1400 meter met tussenruimtes van 20 tot 60 meter aan de kademuur van de stadsgracht van de Vloeddijk zijn bevestigd.

Met deze woorden wil de Arnhemse kunstenaar een beeld oproepen bij de toeschouwer dat enerzijds te maken heeft met de geschiedenis van de plek erachter en anderzijds met de persoonlijke belevingsswereld van het publiek. Dat krijgt op deze manier een eigen kijk op het kunstwerk en een eigen herinnering aan het woordenlint door de oude Hanzestad.

Bij de onthulling van het kunstwerk ging burgemeester Kleemans in op het Evangelie naar Johannes, dat begint met de woorden: "In den beginne was het Woord, en het Woord was bij God, en het Woord was God". Volgens Kleemans is hiermee op indringende wijze aangegeven hoe belangrijk het woord is. "Het verbindt, het scheidt, het wekt ontzag, het brengt troost en verdriet, maar ook de glimlach. Dit woordenlint in Kampen roept vragen op, daagt uit", aldus burgemeester Kleemans. Ter gelegenheid van de onthulling is ook een gratis brochure over het kunstwerk gepresenteerd.

« Ga terug


© 2008 - Stichting Stadsherstel Kampen Hendriks Grafische vormgeving / webdesign