contact

Nieuws

Latest News as @ Tuesday, March 5, 2024
Grote interesse in historische dakkapellen - donderdag 10 november 2016

De door Stichting Stadsherstel Kampen (SSK) op 7 november 2016 georganiseerde avond over de historische dakkapellen in de tuinzaal van Margaretha voorzag duidelijk in een behoefte.

Zo’n 70 belangstellenden waren aanwezig om te luisteren naar het verhaal over de restauratie van de kapellen en aansluitend de geschiedenis ervan.

Tom Lamers van de Deventer Steenhouwerij en Karoly Szekeres een Deventer Beeldhouwer vertelden over hun avonturen tijdens de restauratie.

In 2012 nam bouwbedrijf Van Wijnen uit Deventer contact met hen op en dit leidde er toe dat de dakkapellen gedemonteerd op 25 pallets naar Deventer werden gebracht voor restauratie. De kapellen werden daar tijdelijk opgeslagen en in 2014 begon de puzzel om eerst van de delen een dakkapel te maken. Vervolgens werd gekeken wat er aan gerepareerd moest worden en wat moest worden bijgemaakt.

De roestende ijzeren ankers in de kapellen vormden een groot probleem en deze zijn allemaal vervangen door rvs. Een deel van de onderdelen was vergaan en is bijgemaakt uit Bentheimer zandsteen, een lastig karwei vanwege de stof die ontstaat bij het slijpen. Maar juist omdat deze zandsteen veel kwarts bevat zijn de kapellen uit 1626, 1629 en 1630 zo goed bewaard gebleven dat ze nu weer pronken in de binnentuin van Margaretha.

In Deventer werden de kapellen, heel bijzonder, prefab gemaakt en in z’n geheel met een gewicht van 16 ton per kapel (zonder ornamenten) op een vrachtwagen naar Kampen vervoerd. Dat was nog wel even een dingetje. Voor het plaatsen zweefden ze dan ook door lucht aan een kraan een heel waagstuk, maar het is allemaal goed gekomen. Hier zijn de foto’s van de plaatsing te zien.

Na de pauze was historicus Theo van Mierlo aan de beurt die de aanwezigen op de bekende humoristische wijze meenam in de geschiedenis van de kapellen. De kapellen werden in 1626 geplaatst op de kostkoperswoningen op het terrein van het Heilige Geest Gasthuis. Vandaar verhuisden ze bij de afbraak van dit gasthuis naar het Bovengasthuis aan de Burgwal om daarna in 1955 weer te verhuizen naar de binnenplaats van Huize Margaretha.

Nu in 2016 staan ze na een uitstapje naar Deventer, zijn ze ook eens buiten Kampen geweest, weer in de binnentuin van Margaretha om daar na een ingrijpende restauratie rust te vinden.

Natuurlijk werd ook gememoreerd dat SSK door haar rol in het behoud van de dakkapellen vereerd werd met de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2016. Deze uitgebreide restauratie was niet mogelijk geweest door de financiele bijdrage van de stichting Vermogensbeheer Verenigde Gasthuizen. Via stichting Lichtstad Kampen is de aanlichting gerealiseerd. Dus ook in de avond zijn de kapellen een plaatje om te zien.

Dat SSK zich nog volop in de belangstelling van menigeen mag verheugen is geweldig. We zijn dan ook heel blij met de nieuwe donateurs die zich op en na deze avond hebben aangemeld. Op korte termijn zal bij hen “Trots op Kampen” in de bus vallen.

« Ga terug


© 2008 - Stichting Stadsherstel Kampen Hendriks Grafische vormgeving / webdesign