contact

Nieuws

Latest News as @ Tuesday, March 5, 2024
Gevolgen Kabinetsplannen - vrijdag 23 september 2016

Stichting Stadsherstel Kampen is verbijsterd over de plannen van het kabinet. De "verrassing" die het kabinet in de begroting heeft opgenomen om voor particuliere monumentenbezitters de fiscale aftrekbaarheid te schrappen komt behoorlijk aan, maar niet in positieve zin. 

Veel monumenten, ook in Kampen, zijn eigendom van particulieren. Het behoud van deze panden door goed onderhoud, is heel belangrijk voor het beschermd stadsgezicht in onze gemeente.

Als onderhoud niet meer aftrekbaar is, loopt het aanzien van onze monumentale binnenstad gevaar. Nu mogen particulieren nog 80% van de onderhoudskosten aan hun monumentale panden aftrekken, de rest van de kosten dragen zij zelf. 

Onderhoudswerk aan monumenten is vaak heel bewerkelijk en daardoor ook heel kostbaar. Door het invoeren van deze maatregel, al per 1 januari 2017, loopt het onderhoud van monumenten gevaar.

Particulieren kunnen er, om dat het al over 3 maanden zover is, immers ook niet meer op inspelen door het maken van een onderhoudsplan en te reserveren. Bovendien is de prikkel om monumenten goed te onderhouden doordat er subsidie is, nu helemaal weg.

Het is onbegrijpelijk, juist omdat monumenten altijd worden gezien als onmisbaar in de oude binnensteden en ook worden ‘misbruikt’ als toeristische trekpleister.

Stadsherstel Kampen wil graag de terechte protesten van de (landelijke) erfgoedorganisaties ondersteunen.

« Ga terug


© 2008 - Stichting Stadsherstel Kampen Hendriks Grafische vormgeving / webdesign