contact

Nieuws

Latest News as @ Tuesday, March 5, 2024
Erfgoedprijs Zwolle Kampen 2016 - zondag 11 september 2016

De mooie moderne binnentuin van het nieuwe Margaretha was zaterdagmorgen het decor voor de uitreiking van de Erfgoedprijs 2016 Kampen – Zwolle.

Onder het toeziend oog van enkele geinteresseerden en genodigden reikten de wethouders Martin Ekker (Kampen) en Jan Brink (Zwolle) de Erfgoedprijs 2016 uit aan de Stichting Stadsherstel Kampen.
Bert van Essen (voorzitter) nam namens de Stichting Stadsherstel Kampen (SSK) de prijs in ontvangst. SSK kreeg de prijs voor haar rol in het behoud en de herplaatsing van de historische dakkapellen. Aan de prijs is een geldbedrag van € 1000,- verbonden.

De dakkapellen kregen de bijnaam “Kleine Zwarverties” vanwege het feit dat ze al een hele reis achter de rug hebben voordat ze op de huidige plek, de tuin van Margaretha aan de Burgwal zijn beland. De inmiddels gerestaureerde dakkapellen werden voor het eerst in 1626 op de zogenaamde ‘kostkoperswoningen’ op het binnenterrein van het heilige Geest Gasthuis geplaatst. Vervolgens verhuisden ze naar het bovengasthuis aan de Burgwal, waarna ze in 1955 opnieuw verhuisden naar de binnenplaats van Huize Margaretha. De oudste dakkapel stamt uit 1626. De dakkapellen zijn in 2014-2015 door de Deventer Steenhouwerij en kunstenaar Karoly Szekeres zorgvuldig gerestaureerd.

Stichting Stadsherstel Kampen is ontzettend blij met de toegekende prijs en ziet dit als een pluim op de hoed voor het werk van SSK. Voor SSK, al sinds 2004 bezig met dit project, is het een erkenning om op deze manier te worden gewaardeerd. Op haar beurt spreekt SSK de dank uit aan deltaWonen, IJsselheem en het Vermogensfonds van de Verenigde Gasthuizen voor hun medewerking.

Ter gelegenheid van deze uitreiking is door SSK een folder gemaakt en Kampen Online maakte een filmpje.

 

« Ga terug


© 2008 - Stichting Stadsherstel Kampen Hendriks Grafische vormgeving / webdesign