contact

Nieuws

Latest News as @ Tuesday, March 5, 2024
Erfgoedprijs voor St. Stadsherstel Kampen - donderdag 23 juni 2016

Het bestuur van Stichting Stadsherstel Kampen (SSK) is bijzonder verrast en zeer vereerd met de toekenning van de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2016. Dit voor haar rol in het behoud en de herplaatsing van de historische dakkapellen in de nieuwbouw van Margaretha. De uitstraling die deze historische kapellen ook nu na 400 jaar hebben is nog steeds heel bijzonder.

De dakkapellen hebben, voor ze op de huidige plek terecht zijn gekomen, al een hele reis achter de rug. Niet voor niets hebben ze inmiddels de bijnaam “kleine zwarverties”. In 1626 werden de kapellen op de kostkoperswoningen  van het Heilige Geest Gasthuis geplaatst. Vervolgens verhuisden ze naar het Bovengasthuis aan de Burgwal, om in 1955  opnieuw te verhuizen naar de binnenplaats van Huize Margaretha. Dit was niet ver van de plek waar ze inmiddels weer zijn geplaatst en waar ze hopelijk, na een ingrijpende restauratie, weer rust vinden.

Wij zijn bijzonder blij dat al onze inspanningen – sinds 2004 – om te zoeken naar een nieuwe locatie voor de kapellen, na de sloop van Huize Margaretha (1955), uiteindelijk hebben geleid tot het behoud ervan. Meerdere mogelijkheden hebben de revue gepasseerd en uiteindelijk is de plek waar ze nu staan – een idee van Ger Oord (oud-architect) van SSK – de bekroning op het werk. De binnentuin van het nieuwe Margaretha is een geweldige locatie gebleken.

Zoals gemeld is SSK bijzonder vereerd met de toegekende prijs voor haar rol in het behoud van de dakkapellen. Op haar beurt wil SSK graag dank uitbrengen aan deltaWonen en IJsselheem voor hun medewerking zodat dit tot stand is gekomen. Natuurlijk willen we ook de Stichting Vermogensbeheer Verenigde Gasthuizen beslist niet vergeten. Mede door het feit dat zij bereid waren om een schenking te doen, is de droom van onze stichting, het behoud van en een nieuwe plek voor de rijks-monumentale dakkapellen, uitgekomen. De glans van de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2016 voor SSK straalt dus ook af op deze stichting.

« Ga terug


© 2008 - Stichting Stadsherstel Kampen Hendriks Grafische vormgeving / webdesign