contact

















Nieuws

Latest News as @ Tuesday, April 23, 2024
Voldoende ruimte voor herbestemming - donderdag 4 februari 2016

Arno Boon (BOEi) : ‘Nog voldoende ruimte in herbestemming’

In een open brief reageert Arno Boon (BOEi) op opmerkingen van Taco Hoek, directeur van het Economisch Instituut van de Bouw (EIB) in het artikel ‘Sommige weilanden zijn mooier met woningen‘ uit de Cobouw van vorige week. Boon: Bouwen in weilanden is niet nodig. Er is nog voldoende waarde te behalen met herbestemmen. Deze open brief is een reactie.

Amersfoort, 28 januari

Beste Taco, gewaardeerd vakgenoot!

Wij kennen elkaar – enigszins uit de verte – maar je stelt mij nu toch wel teleur. Je doet wat in de afgelopen jaren voorspeld is: zodra de crisis voorbij (lijkt te zijn) gaan “we” weer het weiland in. Jammer.

Net nu de sector van (woning-)bouw en vastgoed het herbestemmen heeft ontdekt en de smaak te pakken krijgt. Volgens mij meet het CBS tegenwoordig zelfs hoeveel we met z’n allen herbestemmen. En we hebben nog wel wat te gaan: zo’n 40 mln m2 leegstaande kantoren, woningen, boerderijen, bedrijventerreinen en – wat ons betreft – monumenten; goed voor 2 mln m2 aan kansen!

Slow rendement maar wel met waarde.

Er is dus lang niet de druk op de markt die jij ziet – het is voor al die huishoudens met de woning onder water ook best fijn als de prijzen van woningen weer wat oplopen –. De problemen liggen niet bij de natuur- en milieuorganisaties of hun achterban: de uitstervende Hollandsche Weidevogels (Grutto) of andere “geharnesten”.

De uitdaging is van een andere orde. Ons vak – bouwen, architectuur, stedenbouw, ontwikkelen – is echt bijzonder; je kan die weides maar 1 keer bebouwen en dan genieten onze kinderen en kindskinderen minstens 100 jaar van onze producten! Geen ander vak is zo (beeld-)bepalend voor ons land, ons samenleven en onze identiteit. Daar kan geen broodbakker of game-ontwikkelaar tegen op.

Dus; we moeten de echte belemmeringen aanpakken en die zitten deels nog in onze sector (ja, herbestemmen is topsport en dat moet je trainen, maar levert zoveel op) dus het gaat om de regels en vooral de handhavers (waarom is die BTW bij transformaties naar wonen niet meer aftrekbaar?!?!) en in creativiteit.

Het gaat om gebiedsontwikkeling 2.0 met jongleeroefeningen voor ontwikkelaars, beleggers, banken en wethouders. Ik denk dat Friso (de Zeeuw, ga je ook naar zijn afscheid overigens?) daar mooie voorbeelden van heeft.

En: wij, als BOEi, laten, net als vele anderen zien dat transformeren naar welke functie dan ook waarde kan opleveren en netjes rendeert, multi-tennent is tegen een stootje kan. Daar is smeerolie bij nodig, dat klopt, maar het is goedkoper dan elk jaar naar het buitenland vliegen om nog wat landschap (en natuur) te zien. Die zuurstof moeten we in Nederland niet kwijt raken.

Taco, ik rond mijn brief aan je af. De afgelopen jaren waren vermoeiend; dat is ons allemaal af te zien. Maar neem even een pauze en kijk eens rond in de diverse herbestemmingen; we leiden je graag rond op de woningbouw in Hillegom (kwekerij Veelzorg) of de gebiedsontwikkeling rond het Zuiderziekenhuis (Rotterdam).

Dus; als we her en der wat (cultuur-)wissels om zetten dan gaat die herbestemmingstrein vanzelf harder lopen! Je hoeft er alleen maar op te springen, zeg maar.

Tot snel,

Met vriendelijke groet,

Arno Boon 

Directeur BOEi
Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed 

« Ga terug


© 2008 - Stichting Stadsherstel Kampen Hendriks Grafische vormgeving / webdesign