contact

Nieuws

Latest News as @ Tuesday, March 5, 2024
Monumentenraad gepikeerd om negeren aanvraag schoolgebouw - zondag 25 januari 2015

De besluitvorming over het schoolgebouw achter de Van Heutszkazerne in Kampen is zeker een half jaar uitgesteld. Tot die tijd wil burgemeester Koelewijn ook de monumentenaanvraag niet behandelen.

De Monumentenraad Kampen diende begin augustus vorig jaar het advies in om het gebouw tot monument aan te wijzen en steunde daarmee de aanvraag van de Stichting Stadsherstel Kampen (SSK) om het majestueuze gebouw aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Zowel de Monumentenraad, SSK, de HV Jan van Arkel hebben evenals de landelijke monumentenorganisaties Cuypersgenootschap, Menno van Coehoorn, St. Militair Erfgoed en Heemschut daarop nooit een reactie van de gemeente gekregen. Volgens de Erfgoedverordening zou het college van B en W binnen zestien weken na de aanvraag een besluit moeten nemen. 

Burgemeester Koelewijn bood deze week aan de raadscommissie Inwoners al zijn excuses aan voor het niet reageren, maar gaf ook aan dat het om een zogeheten termijn van orde gaat. Die volgens de burgemeester geen bindend karakter heeft.

Bij de Monumentenraad is het beeld ontstaan dat de door Koelewijn genoemde ‘zorgvuldige afweging en behoorlijk bestuur’ steeds meer gaat lijken op het juridisch dichttimmeren van het dossier in afwachting van groen licht op het alternatieve bouwplan van deltaWonen. De Monumentenraad schrijft dat in een brief aan de gemeenteraad.

Nu de gemeente na een gesprek met deltaWonen heeft besloten om een andere koers te varen en zes maanden uit te trekken voor een goede afweging, neemt het college van B en W alsnog geen besluit over de monumentenaanvraag. "Pas als er geen goed alternatief komt en dus een definitief besluit moet worden genomen over het schoolgebouw, komt het eventueel aanwijzen tot gemeentelijk monument weer aan bod”, aldus Koelewijn.

Inmiddels is de brief van de Monumentenraad op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van donderdag 29 januari gezet.

Bron: Stentor Ewoud ten Klei
Brief Monumentenraad.

« Ga terug


© 2008 - Stichting Stadsherstel Kampen Hendriks Grafische vormgeving / webdesign