contact

Nieuws

Latest News as @ Tuesday, March 5, 2024
Stad in de steigers genomineerd voor beste boek van Overijssel 2008 - vrijdag 20 maart 2009

Jaarlijks in de maand maart van ieder voorafgaand jaar wordt een Top Tien gepresenteerd van boeken over de Overijsselse geschiedenis, taal of cultuur. Het kan daarbij gaan om fictie en non-fictie. Vertegenwoordigers van het Historisch Centrum Overijssel, de Overijsselse Bibliotheek Dienst en Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek maken uit het ruime jaarlijkse aanbod een selectie van tien boeken, waarbij ook juryleden, boekhandelaren en andere deskundigen worden uitgenodigd voorstellen te doen. De jury, bestaande uit vakhistorici en journalisten, maakt de definitieve keuze en bepaalt de volgorde binnen de uiteindelijke Top Tien. De jury kan ook prijzen toekennen voor door haar te benoemen categorieën, bijvoorbeeld originaliteit, vormgeving, aanmoediging. De jury bestaat uit deskundigen op het gebied van de cultuurhistorie van Overijssel. De jury voor 2008 wordt gevormd door de historici drs. Lamberthe de Jong en drs. Jan ten Hove en de (oud)journalisten Gerard Vaanholt, Ben Siemerink en Michael Amsman.

De verkiezing had plaats op 19 maart, in de boekenweek, bij boekhandel Waanders te Zwolle. Alle schrijvers en uitgevers hebben acte de présence gegeven. Eén van de 10 genomineerde boeken, gekozen uit maar liefst 50 titels, was het boek Stad in de steigers. Stadsvernieuwing in Kampen vanaf de jaren zeventig van de 20ste eeuw, geschreven door drs. Geraart Westerink.

Tijdens de uitreiking op 19 maart waren zowel Geraart Westerink als Annie van 't Zand, de secretaris van onze stichting aanwezig. Annie was op speciaal verzoek van de IJsselacademie aanwezig als ambassadeur van het boek. Al hoewel Stad in de steigers uiteindelijk niet tot het beste boek werd verkozen was het toch een hele eer om tot de genomineerden te mogen behoren. Een stukje van deze glans straalt af naar 25 jaar SSK.

Het oordeel van de jury luidt als volgt:
Stad in de steigers
De auteur heeft uit een enorme hoeveelheid bronnen over de stadsvernieuwing van Kampen een uitgebalanceerde keus gemaakt. De menselijke emotie komt helaas niet aan bod, waardoor de artikelen een vlak karakter krijgen. Door de degelijke en uitvoerige stijl bereikt het boek een beperkte lezerskring, terwijl het onderwerp – behoud van de oude leefomgeving – toch veel mensen interesseert. Het boek is in zijn soort exemplarisch, want veel steden hebben in de jaren zeventig met stadsvernieuwing te maken gehad.

« Ga terug


© 2008 - Stichting Stadsherstel Kampen Hendriks Grafische vormgeving / webdesign