contact

















Nieuws

Latest News as @ Thursday, April 25, 2024
Steenbickerprijs 2005 - donderdag 13 januari 2005

Voormalige Stichting Behoud Stadsziekenhuis verrast met Steenbickerprijs

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de wijkvereniging  Binnenstad op 13 januari is door gemeentearchivaris Dicky Haze de Steenbickerprijs 2005 uitgereikt. Normaliter is de prijs jaarlijks beschikbaar voor de categorieën particulier en zakelijk, echter voor 2005 werd een derde plaquette beschikbaar gesteld.

de nominaties

In totaal werden vijf panden aangemeld. Eén van de vijf aanmeldingen werd niet genomineerd omdat de renovatie niet geheel was afgerond. De nominaties die overbleven waren: de woning aan de Graafschap 25, de woning annex bedrijfsruimte aan de Geerstraat 35, het Iconenmuseum aan de Buitennieuwstraat 2 en het oude ziekenhuis aan het Engelenbergplantsoen.

de toekenning

Een jury bestaande uit bestuurders van de wijkvereniging Binnenstad en de Stichting Stadsherstel Kampen besloot uiteindelijk de prijs toe te kennen aan de familie Van Kleef de eigenaar van de woning aan de Graafschap en aan het Iconenmuseum. Daarnaast was de jury van mening dat ze om het oude ziekenhuis, ook al ligt dit niet in de binnenstad, niet heen konden. Er werd besloten een derde plaquette beschikbaar te stellen.

 erkenning

Na de restauratie en renovatie is het oude ziekenhuis de Engelenbergstichting in gebruik genomen door IJsselheem en werd verpleeghuis Myosotis hier gevestigd. Het gebouw is in oude luister hersteld en onlangs aangelicht door de Stichting Kampen Lichtstad. Het pand is duidelijk een parel binnen de architectuur van Kampen. De jury is er van overtuigd dat feit dat dit gebouw er nog staat voor het grootste deel te danken is aan de voormalige Stichting Behoud Stadsziekenhuis. Dit groepsinitiatief heeft volgens de jury echter nooit de waardering gehad die het verdient. Reden voldoende om de plaquette voor de Steenbickerprijs te overhandigen aan een vertegenwoordiging van deze Stichting. Het is de bedoeling dat in de komende week de plaquette zal worden overgedragen aan IJsselheem. De afspraken zijn hiervoor reeds gemaakt.

juryrapport

Onderstaand een greep uit de juryrapporten. (Volledig juryrapport)

Geerstraat 35

Dit pand krijgt een eervolle vermelding. Het ziet er prachtig uit en is een aanwinst voor de Geerstraat. De eigenaar heeft kosten nog moeite gespaard er iets moois van te maken.

Graafschap 25

Het pand was voorheen als autoshowroom ingericht en verkeerde in een deplorabele staat. De familie Van Kleef heeft zich veel moeite getroost om het in detail terug te restaureren. De eigenaar heeft er zelfs voor zorggedragen dat de goede stenen in de gevel zijn aangebracht. De sierblokken met de plint zijn op juiste wijze aangebracht en het voegwerk heeft de aandacht gekregen die het verdiende. Dat zelfs het stoepje weer is aangebracht getuigt ervan dat met veel liefde aan de restauratie is gewerkt. Een geweldige oppepper voor de Graafschap en een initiatief dat navolging behoeft.

Iconenmuseum – Buitennieuwstraat 2

Buiten dat het pand een verrijking is voor de cultuur binnen de stad Kampen is het zonder meer ook een verrijking voor de omgeving. Het is een stuk stadsherstel dat een pluim zeker verdient. Het pand is op zeer professionele wijze gerestaureerd. Ook de kleurstelling is traditioneel gehouden en geeft het gebouw veel meer allure dan het voor de restauratie al had. Chapeau voor het initiatief van de familie Heutink dat heeft gezorgd voor een prachtig pand én een fantastisch museum. Ook de binnenzijde is een bezoek meer dan waard – en niet alleen voor de Iconen – ook daar zijn oude details in ere hersteld.

Voormalig Stadsziekenhuis – Engelenbergplantsoen

Eén van de voornaamste redenen van de jury om de prijs toe te kennen is het feit dat dit gebouw het enige bestaande nog als ziekenhuis gebouwde pand is van architect W. Kromhout Czn. Dit was een architect die qua niveau vergeleken mag worden met H.P. Berlage en K.P.C. de Bazel. Het gebouw is  op een zodanige wijze gerestaureerd dat het nog jaren kan meegaan en een aanwinst voor Kampen is.

Annie van ’t Zand

secretaris Stichting Stadsherstel Kampen


« Ga terug


© 2008 - Stichting Stadsherstel Kampen Hendriks Grafische vormgeving / webdesign