contact

Wandeling en historische dakkapellen

Donateurswandeling start bij de historische dakkapellen van Margaretha

Op zaterdagochtend 18 juni meldden zich tussen de 50 en 60 donateurs in het nieuwe restaurant van Margaretha voor een traditionele donateurswandeling. Het begin was iets anders dan normaal, maar wel was er koffie met iets erbij als ontvangst. Vervolgens is uitgebreid aandacht besteed aan de herplaatsing van de historische dakkapellen op de binnenplaats van Margaretha aan de Burgwal.

Beeldhouwer Karoly Szekeres en steenhouwer Tom Lamers vertelden over de geschiedenis van het restaureren en herplaatsen van de dakkapellen. Szekeres werd in 2012 benaderd door Van Wijnen Bouw uit Deventer om de reeds gedemonteerde dakkapellen te herstellen en een nieuwe plaats in de nieuwbouw te geven. De dakkapellen die meer dan 400 jaar oud zijn werden gerestaureerd en ontbrekende stukken werden bijgemaakt. Vervolgens zijn ze in z'n geheel - nadat ze in de werkplaats van de Deventer Steenhouwerij in elkaar waren gezet - per vrachtwagen vervoerd en op hun plaats gehesen. Al met al een knap staaltje werk en zeker vakmanschap.

Tom Lamers, een telg uit een steenhouwersgeslacht, inmiddels de 5e generatie sinds 1840 werd in 2014 eigenaar van de Deventer Steenhouwerij. Het bedrijf doet in nieuwbouw en grafmonumenten. Het allermooist is overigens restauratiewerk en tot nu toe waren de dakkapellen de kers op de taart. Het was de eerste grote restauratieopdracht die hij tot een bijzonder goed einde heeft gebracht.  Het was nog een hele puzzel om de gedemonteerde dakkapellen weer goed in elkaar te zetten. Er was schade aan de kapellen ontstaan door roestvorming van de ankers. Inmiddels zijn deze vervangen door rvs ankers. Vervolgens is e.e.a. in de steenhouwerij prefab in elkaar gezet. Wat niet gerestaureerd kon worden is nieuw bijgemaakt van Bentheimer zandsteen, evenals ontbrekende delen. Vervolgens is e.e.a. prefab gemaakt zodat het in z'n geheel kon worden vervoerd en in een keer op de plek gezet kon worden. Een hele prestatie die tot een goed einde is gebracht.

Het hijsen van de dakkapellen was een spectaculair gezicht. Hangend in banden zwaaiden de kapellen over het dak heen naar de plek waar ze nu staan en alles is zonder problemen verlopen.  De dag van plaatsing werd om 8.30 uur begonnen en om 13.00 stond de vijfde en laatste kapel op de plek. Vervolgens is een aantal losse onderdelen geplaatst en zijn de kapellen gevoegd. Bouwbedrijf Van Wijnen maakt een  filmpje van het plaatsen van de kapellen. 

Vervolgens vertelde historicus Theo van Mierlo over de geschiedenis van de kapellen. De kapellen werden tussen 1626 en 1639 geplaatst op de kostkoperswoningen van het Heilige Geestgasthuis. Nadat dit in 1897 werd gesloopt, werden ze herplaatst op de kostkoperswoningen van het Bovengasthuis langs de Burgwal. Hier kwam de sloper langs in 1955 voor de bouw van Huize Margaretha. De dakkapellen zijn vervolgens herplaatst aan de binnenplaats van Margaretha.  Vier van de vijf dakkapellen dragen een jaartal: 1626 | 1629 | 1630 | 1730. De eerste drie jaartallen verwijzen naar de bouwtijd. Het jaartal 1730 verwijst naar een mogelijk herstel of een verbouw. De dakkapellen zijn allen Rijksmonument. Nu staan de gerestaureerde kapellen bijna op dezelfde plek en horen ze hier thuis.

Na vele omzwervingen hebben de 'olde zwarverties' zoals Theo ze betitelde (afgeleid van de molen d'Olde Zwarver) weer voor - hopelijk - een groot aantal jaren rust en kunnen velen ervan genieten. Op het terras kunt ook u dat onder het genot van een kopje koffie of thee doen. Tevens kunt u daar als u wat langer wilt genieten terecht voor een heerlijke lunch. Na de kapellen op de binnenplaats van dichtbij te hebben bewonderd ging de wandeling verder in de buurt rond het nieuwe Margaretha. Vervolgens sloten we af onder het genot van een drankje met een hapje en een gezellig praatje.

Uiteraard heeft het lang geduurd voordat het hele project kon worden gerealiseerd. De voorgeschiedenis vindt u hier op onze website.

Foto's: Annie van 't Zand{@bijschrift}

«Ga terug

© 2008 - Stichting Stadsherstel Kampen Hendriks Grafische vormgeving / webdesign