contact

Wandeling Venestraat / Graafschap

De wandeling was  volgens de donateurs een groot succes. Zowel de start als het einde van de wandeling was in de prachtige koffiekamer van de PTHU. Een prachtige omgeving waar het goed toeven is. Gestart werd in de Samuel  Goudsmithof, vernoemd naar een  Joodse schrijver in Kampen geboren (1884) en opgegroeid. Vervolgens werd de Venestraat bekeken.

De Venestraat was in de 19e en 20e eeuw de straat van de kleine Kamper middenstand. In de loop der jaren is de straat gerenoveerd tot een harmonieus geheel. Met name aan het prachtig onderhouden huis (hoek Venestraat/Muntplein) werd aandacht besteed evenals aan de woning van slager Goudsmid (geen familie van de schrijver) met  de Davidster in de topgevel (nr. 11). Ook werd nog even stilgestaan bij een project waarbij SSK nauw betrokken is geweest. Na een brand in dat deel van de straat werden de huizen aan de Venestraatkant zoveel mogelijk gerestaureerd. De achterzijde van het project in de Bovenhofstraat is modern. Uiteraard heeft e.e.a. plaatsgevonden met de inzichten van die tijd. Nu zouden we een aantal zaken vast weer anders hebben aangepakt.

Al verder wandelend bereiken we de Graafschap, destijds de belangrijkste toegangsweg naar Kampen, vandaar de breedte. Ook hier was veel kleine middenstand. Vervolgens werd de aandacht gevestigd op de villa’s Burghout en Mary waarover ook het nodige te vertellen viel. De deur van villa Mary was open zodat de prachtige hal voor ons exclusief te bewonderen was. Vandaar richting Molendwarsstraat en Molenstraat. Een verrassend kijkje werd ook genomen genomen in de Molenhof een pleintje binnen een nieuwbouwproject op de plaats van garage Van Marle, dat inmiddels vrijwel gereed is.

Vervolgens wandelden we verder langs het oude Pesthuis (hoek Molenstraat/Vloeddijk) naar ons eindpunt in de Prinsenstraat, maar niet zonder ook nog even aandacht te hebben besteed aan het grote project dat daar met medewerking van SSK is gerealiseerd. Eén van de meest gefotografeerde Kamper plekjes.{@bijschrift}

«Ga terug

© 2008 - Stichting Stadsherstel Kampen Hendriks Grafische vormgeving / webdesign